Het Van Dishoeckhuis

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. Axel Bak schreef:

  “In die tijd krijgt Architectenbureau Rothuizen ‘t Hooft b.v. de opdracht alle maten van het huis op te meten, het pand te fotograferen en te catalogiseren.”

  Is dit document inclusief de foto’s al ontsloten? Ik zou het zó graag bekijken. Vooral de foto’s van het interieur!

  • Marjan van den Bos schreef:

   Er bestaat zelfs een video band over het Van Dishoeckhuis, uit 1964 en of 1965. Ingesproken door oud leraar Nederlands van de RHBS, Jan Verkerk. Moet bij het gemeente Archief Vlissingen opgeborgen zijn. Veel interieur van het Van Dishoeckhuis gefilmd.
   Gaat verder over de verhuizing van de gemeente naar het toen nieuwe stadhuis aan de Paul Krugerstraat.

 2. Marc van Eekelen schreef:

  In het gemeentearchief van Vlissingen liggen deze tekeningen, documenten en zeer veel foto’s ter inzage.

 3. Mij is ooit verteld dat de stenen en ornamenten ook ergens zouden zijn opgeslagen in afwachting van een wederopbouw? Ik heb op de middelbare school onder supervisie van tekenleraar Naerebout nog eens een tekening en petitie aangeboden aan burgervader Westerhout. In welk depot liggen deze restanten?

 4. Er lagen ooit restanten van het Van Dishoeckhuis opgeslagen bij de fa. Van Woudenberg, restauratieaannemer in het midden des lands. Maar die zijn in allerlei monumentale gebouwen (o.a. het Rijskmuseum) hergebruikt. Het enige dat er nog rest zijn de twee beelden en die staan in het MuZEEum.

 5. karel nijboer schreef:

  Even voor de goede orde, ik zelf had uit eigen beweging een schetsplan gemaakt voor het behoud van het huis met aangepaste nieuwbouw aan weerszijden als een mogelijk bejaardencentrum. Toen woonde ik in de Hendrikstraat om de hoek. Dit plan werd gepubliceerd in het tijdschrift BOUW, en het Wijkcomité Binnenstad en Stichting Stadsherstel waren ingenomen met het plan, maar waren geen opdrachtgever of initiatiefnemer hierin. Ook het plan om het te verplaatsen naar de Vissershaven was mijn idee, dat werd overgenomen door Oceanwide. Helaas ging dit niet door, ook omdat de gemeente toen 1 miljoen voor de grond wilde hebben.
  De belangrijkste onderdelen uit de sloop werden door de firma Woudenberg naar Ameide gebracht. Een van de stucplafonds werd voor veel geld overgebracht naar en opnieuw aangebracht in een paleis van de koninklijke familie, alwaar het vroegtijdig weer werd vernield door een later verbouwingsplan op initiatief van de door ons allen teerbeminde familie aldaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *