Piet Götzen, architect

Een steen op de gemeentelijke begraafplaats van Vlissingen. Niets bijzonders op het eerste gezicht. Bij nader inzien blijkt echter dat we hier tegen de achterkant aankijken. Op de voorkant van de steen wordt de overledene nog een keer vermeld; nu samen met zijn vrouw en waarschijnlijk een dochter.
Wie is de man die dubbel op zijn grafsteen wordt vermeld, zoals een aantekenpapier soms twee maal wordt gebruikt?
Piet Götzen (1914 – 1977) was een architect, die in Zeeland en vooral ook in Vlissingen heeft gewerkt door het ontwerpen van meerdere huizen en gebouwen. Zijn meest actieve periode waren de jaren tussen 1930 en 1970. Men karakteriseert hem als een modern architect, die zich op eigen kracht ontwikkelde; komend uit de periode van de architectuur van de wederopbouw, maakte hij zich daarvan los en ontwikkelde een geheel eigen stijl.
Zo ontwierp hij bijvoorbeeld voor Middelburg de schouwburg aan het Molenwater. In dit ontwerp zijn de kenmerken van zijn stijl al aanwezig, een stijl die voor die tijd modern, eigen en herkenbaar is. Volgens Johan de Koning, een hedendaags architect, moeten we daarbij vooral letten op de horizontale lijnen en het gebruik van natuursteen. Dezelfde kenmerken vinden we terug in wat hij in Vlissingen bouwde: de lagere school aan de Bouwen Ewoutstraat, het pand aan de Paul Krügerstraat van kapsalon Morsheim.
Hoogtepunt in zijn werk
Zijn voorkeur voor horizontale lijnen en het gebruik van natuursteen komt heel helder uit in een van zijn laatste ontwerpen, namelijk de Westpoortflat en de aanpalende Westerscheldeflat aan de Boulevard de Ruyter. Dit ontwerp wordt algemeen beschouwd als een hoogtepunt uit zijn totale werk. Architect Guus van Bebber is eveneens architect en onder andere ontwerper van het gebouw van het Regionaal Pedagogisch Centrum Zeeland (RPCZ) aan de Prins Hendrikweg in Vlissingen, ook wel de nietmachine genoemd. Hij roemde vooral de schaal van de Westpoortflat. Een schaal die volgens hem helemaal past in sfeer van Vlissingen, waarmee hij impliciet ook iets zegt over de latere hoogbouw op de boulevard.
Een heel specifiek door Götzen ontworpen bouwsel was het huis met het lessenaardak bij de Keersluis. Het is helaas gesneuveld in de Vlissingse saneringsdrift, waarbij alles wat in de weg stond (te) makkelijk werd gesloopt.
Van de huizen en gebouwen die gebouwd zijn naar het ontwerp van Piet Götzen is nog heel wat bewaard; we hebben lang niet alles genoemd. Het is duidelijk dat het werk van Götzen zijn sporen in Vlissingen heeft nagelaten. Dat zijn naam zowel op de voor- als op de achterkant van zijn grafsteen staat draagt daar wel aan bij, maar is er nog niet mee verklaard.
P.S.

Voorzijde grafsteen
Wie Vlissingen binnenreed zag indertijd als eerste dit markante gebouw
De Westpoortflat, een karakteristiek Götzen-ontwerp
De Schouwburg in Middelburg, een gebouw dat blijft!
Kapsalon Morsheim: deze ‘tijdcapsule’ viel ons in de Kromme Elleboog al eerder op!
Bijzondere site, lezenswaardig en informatief, de moeite waard!
LS
Leuk dat je dit vindt Leonard.
Groet!
Sjaak
Wat grappig dat een vreemde heeft ontdekt dat de oude tekst op de grafsteen nu nog aan de achterkant is te lezen. Ik, dochter van Piet Gotzen, heb om sentimentele redenen die keuze gemaakt.