Kunst met Toekomst

Waar blijven zijn kunstwerken als een kunstenaar overlijdt en er zijn geen erfgenamen of anderen die een claim doen op zijn nagelaten werk?
De meeste mensen staan daar geen moment bij stil. Zo niet de onvermoeibare Leon Riekwell, organisator en zelf beeldend kunstenaar, samen met Kees Brouwer en Jeffrey Wolf, twee vrienden van de onlangs overleden kunstenaar Kees Roovers. Zij kwamen op het idee die nagelaten werken een bestemming te geven, alvorens deze dreigden verloren te gaan. Zo ontstond het idee voor het project Kunst met Toekomst.
Art House Zeeland
Er bestaat al langer een vereniging Art House Zeeland die zich als doel stelt projecten te initiëren en om intermediair te zijn tussen professionele kunstenaars in vrijwel alle disciplines, zoals architectuur, vormgeving, beeldende kunst, theater, film, dans, literatuur en poëzie.
Deze vereniging nu heeft het project Kunst met Toekomst onder de arm genomen en heeft met financiële ondersteuning van de Gemeente Vlissingen (ja, echt), de Frits Lensvelt Stichting en de Rabobank voor de duur van twee jaar een pand kunnen huren en dat ingericht als kunstgalerie.
Je vindt het in de Sint Jacobsstraat op nummer 2, op de hoek met de Lepelstraat, aan het eind van de Kleine Markt.
Geen winstoogmerk
Het is de bedoeling om de nagelaten werken die gegarandeerd van hoge kwaliteit zijn, daar te exposeren en tegen zeer acceptabele prijzen te verkopen. De opbrengst wordt besteed aan kunstinitiatieven die verder niet worden gesubsidieerd. De stichting heeft geen winstoogmerk en werkt met vrijwilligers. Geen personeelskosten dus. De openingstijden van de galerie zijn: donderdag, vrijdag, zaterdag en op koopzondagen van 13 tot 17 uur.
Het werk van Roovers
Hierboven hebben we al vermeld dat twee van de initiatiefnemers van Kunst met Toekomst vrienden waren van Kees Roovers. Kees woonde en werkte in Vlissingen.
Zijn werk is soms tweedimensionaal in de vorm van schilderijen, veel vaker echter driedimensionaal, in de vorm van kleine sculpturen in wit of in primaire kleuren. Soms van karton of hout, soms in metaal.
Zijn Blauwe Driehoek, een staalplastiek aan de Sloeweg, is echter meer dan manshoog. De meeste mensen rijden er gedachteloos aan voorbij. Misschien dat dit in positieve zin gaat veranderen nu het gebied daar in de buurt steeds verrijkt wordt met beeldende kunstwerken van het kunstenaarscollectief Kipvis dat daar dicht bij, aan de Dreesstraat in Pauwenburg is gevestigd. Hierover meer in een volgend artikel.
De opening
De galerie Kunst met Toekomst is zondag 4 november 2018 onder grote belangstelling geopend met een mooie toespraak van Henk Postma, over het werk en de persoon van wijlen Kees Roovers. Postma had het over bouwkundige vormen waar je niet alleen omheen kan, maar ook in, uit en doorheen en ook over bouwkundige vormen waarin de vrije ruimte woont. Het werk van Kees Roovers heeft meerdere malen gediend als inspiratiebron voor architecten, maar – aldus de inleider – het proces, niet per se het resultaat is de bron van genot.
Er komt nog meer werk van overleden kunstenaars aan de beurt. De folder noemt Jan Zembisch, Peter Terhorst en Geert van Fastenhout.
Houd dus de aankondigingen van Art House Zeeland in de gaten.
P.S.