Kipvis en het kunstpark Vlissingen

Kipvis is een kunstwerkplaats met 14 ateliers voor beeldende kunstenaars, plus een grafische werkplaats, gevestigd in een oud schoolgebouw in de wijk Paauwenburg in Vlissingen.
Wie er binnen loopt ervaart een sfeer zoals je die ook aantreft in beeldende kunstacademies: een aantal ruimtes, veelal niet al te nauwgezet aangeveegd of afgestoft, maar met een uitstraling waarvan je intuïtief voelt dat er gewerkt wordt. Iedere bewoner kan hier in zijn eigen ruimte de concentratie en de inspiratie vinden om scheppend bezig te zijn. Dat klinkt alsof het allemaal nog al een in zichzelf besloten gebeuren is, maar dat is zeker niet geval.
In de samenleving
Kipvis is namelijk het schoolvoorbeeld van hoe kunst met de samenleving verweven kan zijn. Zo organiseert men bijvoorbeeld een maal per jaar een kinderkunstweek, waarbij kinderen de ateliers bezoeken en zelf aan de slag gaan met een bepaald thema. Dit jaar was dat “Beestenboel”, waarover we het later wellicht nog wel eens zullen hebben. Deze keer willen we de nadruk leggen op een idee van Ko de Jonge, een van de Kipvis deelnemers, voor het “Kunstpark Vlissingen”.
Kunstpark Vlissingen
Tussen de Willem Klooslaan en de Sloeweg ligt een aangenaam open en parkachtig terrein met bomen, grasvelden, en een watergang met riet en eenden. Je kunt het opvatten als de voortuin van Kipvis. Het is de bedoeling dat hier in de loop van de tijd 14 kunstwerken zullen komen die de wandelaar verwonderen en tot nadenken zullen stemmen. Het motto van het project “Ik ben een God” refereert aan het moment in het creatieve proces waarop de kunstenaar het gevoel heeft zelf heel eventjes voor God te mogen spelen. De regel is ontleend aan het gedicht van Willem Kloos: “Ik ben een God in het diepst van mijn gedachten”, wat we natuurlijk weer niet los mogen zien van de eerder genoemde en nabij gelegen Willem Klooslaan.
Keuze
Hoe gaat het nu in zijn werk aleer er een kunstwerk in het park wordt geplaatst? Kipvis vraagt een zevental kunstenaars om en schetsontwerp of een schaalmodel te maken. Die schetsen en ontwerpen worden getoond in de showroom van het tegenover Kipvis liggende garagebedrijf Van Liere. Vervolgens krijgen de bewoners van de wijk de gelegenheid hun voorkeur uit te spreken en tenslotte wordt het werk met de meeste stemmen gemaakt en geplaatst.
Kunstwerken
Dat heeft nu 4 keer plaats gevonden. In 2014 werd het beeld “Twisted Hyper Cube” geplaatst van Denz de Kroon. In 2016 “In het diepst van mijn gedachten” van teja van hoften. In 2017 “Rustpunt” van Maree Blok en Bas Lugthart.

twisted hyper cube
in het diepst van mijn gedachten

rustpunt
U kunt het allemaal gaan bekijken. Dan ziet u meteen ook het laatste beeld “Netwerk”. Het is van de hand van Guy Timmerman, een Vlaamse kunstenaar en het werd zaterdag 10 november 2018 geplaatst. Bij de onthulling verscheen boven het beeld een pracht van een regenboog. We mogen aannemen dat de Vlissingse cultuurambtenaar die aanvankelijk moeite had met het motto van het project daar nu wel vrede mee heeft. Zoveel bijval van boven valt immers niet elk kunstwerk ten deel.
netwerk
De cultuurwethouder beloofde, al linten knippend, dat hij de belemmeringen voor kunst en cultuur in Vlissingen ging opruimen en Loek Grootjans hield een inspirerende inleiding, waarbij hij aansloot bij de laatste woorden uit de Ethica, het meesterwerk van Neerlands grootste filosoof Spinoza: ”Alles wat voortreffelijk is, is (echter) even moeilijk als zeldzaam’.
Zo is het.
P.S.